Συσκευή υπερήχων
Οι υπερηχομετρήσεις αποτελούν μία μη καταστροφική μέθοδο, κατά την οποία μετράται η ταχύτητα διάδοσης ακουστικών κυμάτων, η οποία εξαρτάται από το μέτρο ελαστικότητας και συνεπώς από την αντοχή του σκυροδέματος. Η μέθοδος συνίσταται στην εφαρμογή δύο κρυστάλλων στα άκρα ενός στοιχείου, εκ των οποίων ο ένας δρα ως πομπός και ο άλλος ως δέκτης. Μετρώντας το χρόνο διάδοσης των κυμάτων από τον πομπό προς το δέκτη και γνωρίζοντας τη μεταξύ τους απόσταση υπολογίζεται η ταχύτητα των υπερήχων.
Η μέθοδος χρησιμεύει αφενός για την εκτίμηση της θλιπτικής αντοχής του σκυροδέματος, όπως προαναφέρθηκε, αφετέρου για τον εντοπισμό ρωγμών και τον υπολογισμό του μεγέθους τους. Πιο συγκεκριμένα ο μεγάλος χρόνος μετάδοσης των κυμάτων μπορεί να οφείλεται είτε σε κακή ποιότητα σκυροδέματος είτε στην ύπαρξη ρωγμών, οι οποίες υποχρεώνουν τα σήματα να ακολουθήσουν τεθλασμένη πορεία. Αν είναι εκ των προτέρων γνωστή ή ύπαρξη ρωγμής, μπορεί να γίνει εκτίμηση του μεγέθους της. Σε αντίθετη περίπτωση ενδέχεται να εξαχθούν πλασματικά αποτελέσματα, αν η μέθοδος δε συνδυαστεί με άλλες μεθόδους αποτίμησης της κατάστασης του σκυροδέματος.
Ανασταλτικός παράγοντας στη χρήση της μεθόδου αποτελεί η ύπαρξη πυκνού οπλισμού στο μετρούμενο στοιχείο, καθώς αυτός θα αυξήσει σημαντικά την ταχύτητα μετάδοσης των κυμάτων και θα δώσει εσφαλμένες υψηλές τιμές θλιπτικής αντοχής σκυροδέματος. Περισσότερο αλλοιωμένα θα είναι τα αποτελέσματα όταν ο οπλισμός είναι παράλληλος προς τη διεύθυνση μετάδοσης των κυμάτων, ενώ μικρότερη θα είναι η επίδραση όταν τα κύματα συναντούν τον οπλισμό κάθετα στη διεύθυνση μετάδοσής τους. Σε αυτές τις περιπτώσεις υπάρχουν διορθωτικές συναρτήσεις για την εξαγωγή αποδεκτών αποτελεσμάτων και την εξάλειψη της επιρροής του εξοπλισμού στον υπολογισμό της ταχύτητας των υπερήχων.
Επιπλέον οι μετρήσεις εξαρτώνται σημαντικά από την ύπαρξη υγρασίας και από τη θερμοκρασία. Σε χαμηλές σε θερμοκρασίες το νερό ενδέχεται να πήξει και να αυξήσει τις μετρούμενες ταχύτητες, ενώ αντίθετα σε υψηλές θερμοκρασίας μικρορωγμές, που προκαλούνται στο σκυρόδεμα, θα δώσουν εσφαλμένες εκτιμήσεις χαμηλής αντοχής.
Συσκευή υπερήχων Pundit Lab πλήρης
Περιλαμβάνει δύο αισθητήρες (54 kHz), ζεύγος υπερήχων, δύο καλώδια μήκους 1,5 mm, ράβδος βαθμονόμησης, καλώδιο USB, 4 μπαταρίες ΑΑ (LR6) δυνατότητα σύνδεσης με υπολογιστή, λογισμικό, εγχειρίδιο χρήσης και θήκη μεταφοράς.
Η συσκευή μπορεί να μετρήσει το μήκος διαδρομής υπερήχων, το βάθος ρωγμών, και την επιφανειακή ταχύτητα.
Ο χειρισμός μπορεί να γίνει από απόσταση μέσω υπολογιστή με σύνδεση USB με ταυτόχρονη λήψη δεδομένων και ανάλυση.
Λειτουργεί με ρεύμα, με μπαταρίες ή μέσω της σύνδεσης με ηλεκτρονικό υπολογιστή. Μπορεί να συνδεθεί με μεγάλη γκάμα αισθητήρων για τη μέτρηση όχι μόνο του σκυροδέματος αλλά και άλλων υλικών όπως γραφίτης, κεραμικά, ξύλο κ.λπ.
Πλήρης διάταξη συσκευής υπερήχων
Διάγραμμα μέτρησης υπερήχων
Λογισμικό μέτρησης υπερήχων
Αναλυτικές τεχνικές προδιαγραφές της συσκευής υπερήχων μπορείτε να βρείτε εδώ.
Άλλες μη καταστροφικές μέθοδοι για τον έλεγχο σκυροδέματος σε υφιστάμενες κατασκευές είναι οι κρουσιμετρήσεις και οι μαγνητομετρήσεις.